Κεντροαριστερά και Κυβέρνηση: Τι περιμένουν από τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, η τρέχουσα πολιτική κατάσταση προκαλεί αίσθηση και ανασφάλεια, καθώς το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα δύο κόμματα της Κεντροαριστεράς. Η δημόσια επωδός «Δεν σχολιάζουμε όσα συμβαίνουν στα άλλα κόμματα» επαναλαμβάνεται, αλλά οι κυβερνητικοί παράγοντες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το πολιτικό πρόσημο του χειμώνα θα εξαρτηθεί από τις εσωκομματικές εκλογές τους.

Η γενική εκτίμηση για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «μετράει αντίστροφα» και οι πιθανότητες ανάκαμψης φαίνεται να είναι ελάχιστες, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εσωτερικών διαδικασιών του κόμματος. Υπάρχει η πεποίθηση πως, ανεξαρτήτως ποιός θα εκλεγεί αρχηγός, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επανέρχεται σε ρόλο κόμματος εξουσίας. Αντίθετα, το Μαξίμου προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει τον πιθανό τους αντίπαλο από τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, με δεδομένο ότι ο επόμενος αρχηγός του θα έχει ρόλο κλειδί. Στους διαδρόμους του Μαξίμου, σχηματίζεται η εντύπωση ότι ο Χάρης Δούκας είναι πιθανός αντίπαλος του Νίκου Ανδρουλάκη στον δεύτερο γύρο, και οι κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι είναι πιθανό να αποσπάσει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, η εικόνα της πολιτικής σκηνής δεν είναι απλή. Σε περίπτωση που η Αννα Διαμαντοπούλου εκλεγεί, μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους από τη Νέα Δημοκρατία και να διατηρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ανέπαφο. Σε αυτό το σενάριο, το πολιτικό τοπίο θα μπορούσε να διαμορφωθεί γύρω από τρία κόμματα: μια ισχυρότερη Νέα Δημοκρατία, ένα κεντρώο ΠΑΣΟΚ και έναν μικρότερο ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχα, και η επανεκλογή του Ν. Ανδρουλάκη θα μπορούσε να διατηρήσει αυτή την τριπλή δομή, αν και οι εκτιμήσεις δείχνουν πως το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του ενδέχεται να έχει περιορισμένες δυνατότητες ανάπτυξης.

Μια άλλη διάσταση στο πολιτικό κάδρο είναι η ποιότητα των επικείμενων κοινοβουλευτικών αντιπαραθέσεων. Αν ο Δούκας ή η Διαμαντοπούλου εκλεγούν, η κυβέρνηση θα μπορούσε να βρεθεί χωρίς αντίπαλο στη Βουλή, με τα νέα αυτά στελέχη να μην είναι βουλευτές. Η κοινοβουλευτική αντιπαράθεση, ωστόσο, είναι απαραίτητη για την προώθηση των θέσεων της κυβέρνησης και για την ενίσχυση του ηγετικού προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο Μαξίμου, υπάρχει η εντύπωση ότι η διάλυση των κομμάτων της αντιπολίτευσης μπορεί να έχει αρνητική αντίκτυπο και στη Νέα Δημοκρατία, οδηγώντας σε αδυναμία και χαλάρωση τόσο της κυβέρνησης όσο και της κομματικής βάσης. Ο Χάρης Δούκας, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, θα μπορούσε να συνεισφέρει σε μια ισχυρότερη πολιτική ισορροπία, απορροφώντας ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ και τονίζοντας την ανάγκη ανανέωσης στο ΠΑΣΟΚ.

Είναι αβέβαιο αν αυτή η πολυδιάστατη κατάσταση θα οδηγήσει σε συνέργειες στην κυβερνητική πολιτική. Τούτου λεχθέντος, αν κληθεί η κυβέρνηση να συνεργαστεί με τον οποιονδήποτε, τα πράγματα θα είναι διόλου εύκολα, καθώς οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα προσεγγίσουν την κυβέρνηση για συνεργασίες. Γενικότερα, η απουσία αντιπάλου στη Βουλή μπορεί να αλλάξει θεματική αλλά και τις στρατηγικές των κομμάτων, δημιουργώντας προϋποθέσεις για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.

Πηγή: kathimerini.gr