Σκάνδαλο φαρμακευτικής απάτης στην Ελλάδα με εμπλοκή γιατρών και φαρμακοποιών

Γιατροί και φαρμακοποιοί, μαζί με συγγενείς τους και υπαλλήλους φαρμακείων, σχημάτισαν δύο οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, οι οποίες επιδόθηκαν σε συστηματικές απατες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ. Οι ομάδες αυτές είχαν διακριτούς ρόλους και στόχο την έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων, χρησιμοποιώντας κυρίως ΑΜΚΑ ανασφάλιστων, κατά κύριο λόγο αλλοδαπών, αλλά και ασφαλισμένων που δεν είχαν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση.

Στη διαδικασία αυτή, μέλη των οργανώσεων προέβαιναν σε εικονικές εκτελέσεις συνταγών στα φαρμακεία, υπογράφοντας παραστατικά εκτέλεσης αντί των ασφαλισμένων και αποζημιωνόμενοι για τις συνταγογραφήσεις. Έτσι, η πρώτη εγκληματική οργάνωση απέκτησε έσοδα άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η δεύτερη 551.077,98 ευρώ.

Κεντρικό πρόσωπο της πρώτης ομάδας φέρεται να είναι ένας 51χρονος γενικός ιατρός, ο οποίος από τον Ιανουάριο του 2020 συμμετείχε ενεργά στην έκδοση ψευδών ιατρικών συνταγών. Οι ΑΜΚΑ για τις συνταγές προέρχονταν από προηγούμενους ασθενείς και συγγενείς του ή από έναν 57χρονο, γνωστό και ως «Μισέλ», ο οποίος είχε τον ρόλο του συντονιστή και εξεύρεσης ΑΜΚΑ.

Οι φαρμακευτικές εκτελέσεις γίνονταν κατόπιν συνεννόησης με τον 57χρονο, ο οποίος εκτύπωνε τις συνταγές και τις προσκόμιζε στα φαρμακεία για εκτέλεση. Μετά την εκτέλεση, τα φάρμακα συγκεντρώνονταν και παραλαμβάνονταν είτε από τον ίδιο τον γιατρό είτε από τον συνεργό του.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στον κύκλο των συγκεκριμένων απατών συμμετείχε και ένας 60χρονος φαρμακοποιός, του οποίου το φαρμακείο είναι το πιο επιδραστικό στις εκτελέσεις των συνταγών του 51χρονου. Από το 2020 έως το 2024, εκτελέστηκαν 26.312 συνταγές του.

Στη δεύτερη εγκληματική ομάδα, συμμετείχε και ένας 50χρονος μαιευτήρας-γυναικολόγος, ο οποίος φέρεται να προσπαθούσε να χειραγωγήσει τους ασφαλισμένους ενόψει ελέγχων. Υπήρξαν επίσης άλλοι επαγγελματίες της υγείας, όπως μια καρδιολόγος και μια οδοντίατρος, που συνέβαλαν στην έκδοση ψευδών συνταγών.

Η υπόθεση αυτή εξετάζεται από τις αρχές, οι οποίες έχουν συλλέξει στοιχεία μέσω άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου, ανακαλύπτοντας τη συνεργασία των μελών των εγκληματικών οργανώσεων στα φαρμακεία. Ο 51χρονος γιατρός, ο οποίος εργάζεται στο Περιφερειακό Ιατρείο της Αντίκυρας, είναι υπόλογος για την απουσία του από τα καθήκοντά του, κάτι που έχει προκαλέσει παράπονα στους κατοίκους της περιοχής για την ανεπαρκή εξυπηρέτηση.

Πηγή: kathimerini.gr