Αναλύοντας τις διαφορές μεταξύ υποξίας, ανοξίας και ασφυξίας, ο Ευτυχιάδης ανέφερε ότι η υποξία είναι η έλλειψη οξυγόνου και η ανοξία η πιο σοβαρή μορφή της. Η ασφυξία, την οποία χαρακτήρισε ως υποξία με τεχνικά μέσα, μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στα όργανα, όπως κενοτοπιώδη εκφύλιση, πνευμονικό οίδημα και συμφόρηση.
Σχετικά με το εύρημα του πνευμονικού οιδήματος, δήλωσε ότι αυτό μπορεί να προέρχεται είτε από χρόνια πάθηση είτε από οξύ επεισόδιο, όπως η ασφυξία. Επίσης, διαφώνησε με την άποψη άλλων παθολογοανατόμων που υποστήριξαν ότι η ασφυξία δεν μπορεί να προκαλέσει την εικόνα που παρατηρήθηκε στην περίπτωση της Μαλένας, επιμένοντας ότι δημιουργεί ζημιά σε όλα τα όργανα, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος.
Εξετάζοντας τα δείγματα, ο μάρτυρας παρατήρησε ότι το ήπαρ παρουσίαζε καθολική κενοτοπιώδη εκφύλιση, με κανένα υγιές κύτταρο. Υποστήριξε ότι η ηπατική ανεπάρκεια δεν μπορεί να αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου, δεδομένου ότι προϋποθέτει χρονιότητα και δεν μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο, όπως στην περίπτωση της Μαλένας.
Καθώς οι ερωτήσεις προχωρούσαν, η κατηγορούμενη Ρούλα Πισπιρίγκου επιχείρησε να αμφισβητήσει τα ευρήματα του μαρτύρα, φανερά συγκινημένη, ρωτώντας για πληροφορίες που σχετίζονται με το τελευταίο γεύμα του παιδιού. Ο Ευτυχιάδης διευκρίνισε ότι δεν είχε μιλήσει με τους ιατροδικαστές που είχαν συντάξει την πρώτη έκθεση, εστιάζοντας στη δική του εκτίμηση.
Συνολικά, ο Ευτυχιάδης παρουσίασε την υποξία ως την κεντρική αιτία που σχετίζεται με τον θάνατο της Μαλένας, υποστηρίζοντας ότι τα ευρήματα δείχνουν περισσότερα στοιχεία υποξίας που πιθανόν να σχετίζονται και με καρδιολογικά ζητήματα, παρά με παθολογικές αιτίες που να δικαιολογούν αιφνίδιο θάνατο.
Πηγή: kathimerini.gr