Καλοκαιρινές διακοπές στα νησιά: Απόλαυση ή ταλαιπωρία;

«Μηχανάκια, γουρούνες, τώρα και ηλεκτρικά μικρά αυτοκίνητα. Και να φανταστείς ότι στο νησί κανονικά απαγορεύονται τα αυτοκίνητα». Η Μαρίνα Λεωνιδοπούλου, σύμβουλος Επικοινωνίας στην εταιρεία Out of the Box, αναφέρεται στις Σπέτσες.

«Το σπίτι στο νησί, η ραστώνη υπό τον ήχο των τζιτζικιών, το φαγητό σε καφενεία που κρύβουν θησαυρούς και οι καλοκαιρινές παρέες που σμίγουν κάθε Ιούλιο και Αύγουστο δεν είναι πια εδώ ή τουλάχιστον όχι με τον ίδιο τρόπο. Οι νέες συνθήκες τουριστικής ανάπτυξης οδηγούν τους ανθρώπους που έχουν σπίτια σε νησιά να τα απαρνιούνται τους καλοκαιρινούς μήνες και, εφόσον οι συνθήκες ζωής τους το επιτρέπουν, να επανέρχονται τον Σεπτέμβρη. «Οχι απαραίτητα να τα νοικιάζουν ως airbnb», λέει ο Π.Κ. από τη Σίφνο, «απλώς δεν θέλω να είμαι εκεί όταν γίνεται χαμός».

Για την ίδια και την οικογένειά της, το σπίτι στην Τήνο ήταν το λημέρι τους. «Εδώ μεγαλώσαμε τα παιδιά μας, εδώ περάσαμε τον κορωνοϊό. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουμε αποφασίσει να μην ερχόμαστε τις 40 ημέρες που διαρκεί η φουλ σεζόν», δηλώνει η Ειρήνη Κακουλίδου.

Η Ειρήνη περιγράφει πώς αποφάσισαν να διαλέξουν τις μήνες έξω από την τουριστική περίοδο. Από την άλλη πλευρά, Η Αγγελική Σταματέλου, ιδιοκτήτρια καταστήματος ρούχων στη Λευκάδα, τονίζει την ταλαιπωρία που συνεπάγεται η εκπληκτική σεζόν: «Εχω δύο χρόνια να πάω και δεν αντέχω να παρκάρω ένα χιλιόμετρο μακριά».

«Σήμερα στο χωριό Τριάνταρος της Τήνου, που έχω αγοράσει ένα παλαιό πέτρινο σπίτι, λειτουργούν ένα all day bar, ένα ποτάδικο και ένα κυριλέ εστιατόριο», εξηγεί η Ειρήνη, τονίζοντας την αλλαγή που έχει συντελεστεί. «Δεν βρίσκεσαι πλέον σε ένα χωριό της Τήνου, αλλά σε ένα χωριό του ΟΗΕ», προσθέτει.

«Αυτές τις μέρες θα πρέπει να παρκάρω το αυτοκίνητο ένα χιλιόμετρο μακριά από τη Λευκάδα. Δεν είναι διακοπές η ταλαιπωρία», λέει η Αγγελική, αναφερόμενη στην πίεση του τουρισμού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Το νερό έρχεται πάντα με υδροφόρα από την Πελοπόννησο, αλλά δεν φτάνει πια», σημειώνει η Μαρίνα για τις δυσκολίες που έχουν προκύψει στις Σπέτσες. «Το πρόβλημα έχει διογκωθεί, κάνεις μπάνιο και δεν ξέρεις αν θα το κόψουν», συμπληρώνει.

«Για φαγητό, σε ένα σουβλατζίδικο, δύο καλαμάκια, μία σαλάτα και μία μπίρα κοστίζουν 18 ευρώ», αναφέρει η Ειρήνη, παρατηρώντας την αύξηση των τιμών. Ετσι, όλο και περισσότεροι τουρίστες προτιμούν να τρώνε από το σούπερ μάρκετ, με πάνω από 2.000 έτοιμα γεύματα ημερησίως να πωλούνται τον Αύγουστο.

«Η ατμόσφαιρα έχει αλλάξει», επισημαίνει η Ειρήνη. Οι επισκέπτες αποφεύγουν τις πιο γεμάτες περιόδους, αναζητώντας την ηρεμία που προσφέρει ο Σεπτέμβριος. «Στο σούπερ μάρκετ δεν έχει κόσμο και οι επιχειρήσεις προσαρμόζουν τα ωράριά τους», καταλήγει.

«Προτιμώ την Αθήνα τον Αύγουστο παρά τη Λευκάδα», δηλώνει η Αγγελική, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στο νησί την καλοκαιρινή σεζόν έχει γίνει αβάσταχτη. «Ακόμα και οι απλές καθημερινές πράξεις απαιτούν προγραμματισμό», προσθέτει. Δηλαδή, αναζητούν τρόπους να χαλαρώσουν σε λιγότερο περιοριστικές συνθήκες, κλείνοντας τα σπίτια τους στον τουρισμό και επιστρέφοντας αργότερα.

Ο Σεπτέμβρης φέρνει την ελευθερία και την ηρεμία, αλλά και την ανάγκη αναθεώρησης των συνθηκών που επικρατούν στα ελληνικά νησιά κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Πηγή: kathimerini.gr