Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πρόσφατα νέες κυρώσεις κατά φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών στην Ελλάδα. Οι κυρώσεις αφορούν άτομα και εταιρείες που συνδέονται με τον όμιλο Intellexa, ο οποίος φέρεται να έχει κατασκευάσει και να έχει διαθέσει την παράνομη εφαρμογή παρακολούθησης, Predator.
Στην ανακοίνωση συμπεριλαμβάνονται πέντε φυσικά πρόσωπα και μία εταιρεία, με τον Φέλιξ Μπίτζιο να να χαρακτηριστεί ως «πραγματικός ιδιοκτήτης» εταιρείας μέσω της οποίας προμηθεύτηκε ξένη κυβέρνηση το Predator. Επίσης, οι ΗΠΑ υποδεικνύουν ότι οι Νικόλας Γκαμπάτζι, Μερόμ Χαρπάζ, Παναγιώτα Καραολή, Αρτέμης Αρτεμίου και η εταιρεία Aliada Group έχουν άμεσες ή έμμεσες σχέσεις με την Intellexa.
Ο Ταλ Ντίλιαν, κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου που σχετίζεται και με υποκλοπές στην Κύπρο, φέρεται να ελέγχει την Aliada Group. Οι κυρώσεις έχουν ως αποτέλεσμα την κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων των συγκεκριμένων ατόμων στις ΗΠΑ.
Ο αρμόδιος Αμερικανός αξιωματούχος, Μπράντλεϊ Σμιθ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανεχθούν τη διάδοση τεχνολογιών που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των πολιτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει προηγηθεί παρόμοιο πακέτο κυρώσεων και τον Μάρτιο του 2024, που κατέστησε αντικείμενο περιοριστικών μέτρων τον Ταλ Ντίλιαν, τη σύζυγό του, Σάρα Χάμου, και άλλες πέντε εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Intellexa S.A. και της Cytrox.
Τέλος, οι Ταλ Ντίλιαν, Σάρα Χάμου, Φέλιξ Μπίτζιος και ένας Έλληνας επιχειρηματίας αντιμετωπίζουν διώξεις από την ελληνική Δικαιοσύνη για διάφορα αδικήματα. Οι πρόσφατες εξελίξεις εκφράζουν την δέσμευση των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν την παρανομία σχετική με τις τηλεφωνικές υποκλοπές και την κατασκευή παράνομων λογισμικών παρακολούθησης.
Πηγή: kathimerini.gr