Η ίδρυση της ΕΚΕ υποδέχτηκε θερμά από την επιστημονική κοινότητα, καθώς αποδείχθηκε ουσιώδης για τη στήριξη και προώθηση της κτηνιατρικής επιστήμης στη χώρα. Μάλιστα, Έλληνες φοιτητές από τις Βρυξέλλες συγκέντρωσαν 1.000 βελγικά φράγκα για να στηρίξουν τη νέα εταιρεία. Σήμερα, έναν αιώνα μετά, η ΕΚΕ αριθμεί περίπου χίλια μέλη και στοχεύει να προσελκύσει νέους κτηνιάτρους ενώ ανταγωνίζεται τις σύγχρονες προκλήσεις.
Η πρόεδρος της ΕΚΕ, Μαρία Λινού, υπογραμμίζει τη δέσμευσή τους στη δημόσια υγεία και την ευζωία των ζώων, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κτηνίατροι λόγω των δυσκολιών εργασίας και των χαμηλών αποδοχών. Η καθημερινή ζωή των κτηνιάτρων επισημαίνεται ως δύσκολη, καθώς απαιτεί όχι μόνο φυσική αντοχή, αλλά και ψυχολογική δύναμη για να ανταπεξέλθουν σε αυξημένες προσδοκίες, και πολλές φορές, ψυχολογική πίεση.
Η Ζωή Πολυζοπούλου, καθηγήτρια της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, τονίζει ότι η προσφορά των κτηνιάτρων δεν αναγνωρίζεται επαρκώς, γεγονός που επηρεάζει την κοινωνική αντίληψη για τον κλάδο. Στη συζήτησή τους, οι συνομιλητές επισημαίνουν ότι οι κτηνίατροι στην Ελλάδα πρέπει να προσαρμοστούν σε νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, και να συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους για να ανταποκριθούν στις νέες επιδημιολογικές προκλήσεις.
Η διαχείριση των ποικίλων αναγκών των ζώων και των κηδεμόνων τους, η εξέλιξη της κτηνιατρικής επιστήμης και οι διαφοροποιήσεις στην παροχή υπηρεσιών σε απομακρυσμένες περιοχές αποτελούν σημαντικές πρόκλήσεις για το επάγγελμα. Η ανάγκη επιμόρφωσης και η ψυχική υγεία των κτηνιάτρων είναι επιτακτικές, δεδομένου ότι ένα σημαντικό ποσοστό τους βιώνει εργασιακό άγχος.
Πηγή: kathimerini.gr