Η σχολή δέχεται επισκέπτες με ραντεβού, παρόλο που οι ενδιαφερόμενοι είναι πάρα πολλοί. «Είναι δύσκολο να τους δεχτούμε όλους, διότι παραμένουμε σχολείο», αναφέρει ο κ. Ζώτος. Οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται από την επιβλητικότητα του κτιρίου με τα κόκκινα τούβλα και τη μοναδική αρχιτεκτονική του. Αν και είναι λιγότερο γνωστή στη Ελλάδα, η σχολή διαθέτει εξαιρετικό επιστημονικό εξοπλισμό και μια πλούσια βιβλιοθήκη, που αποτελεί πόλο έλξης για ακαδημαϊκούς και επιστήμονες.
Σήμερα, η σχολή λειτουργεί ως γυμνάσιο και λύκειο, φιλοξενώντας 32 μαθητές της ομογένειας, που παρακολουθούν το υπουργικό πρόγραμμα στα ελληνικά. Η διδακτική ομάδα αποτελείται κυρίως από Έλληνες πολίτες, καθώς και από καθηγητές που έχουν αποσταλεί από το τουρκικό υπουργείο Παιδείας. Ο κ. Ζώτος διδάσκει μαθηματικά και αναφέρει την ικανοποίησή του από την επιτυχία των μαθητών, ενώ σημειώνει την ανάγκη εξασφάλισης της λειτουργίας του σχολείου για τις επόμενες γενιές.
Η σχολή αντιμετωπίζει προκλήσεις σχετικά με τη διατήρηση των κτηρίων και του εξοπλισμού της. Το σχολείο χρειάζεται οικονομική στήριξη για τη συντήρηση των εργαστηρίων και της βιβλιοθήκης του, που περιλαμβάνει σπανιότερες εκδόσεις από τον 17ο αιώνα. «Η βοήθεια είναι απαραίτητη για να διατηρήσουμε τους θησαυρούς μας και να προσφέρουμε τη βέλτιστη εκπαίδευση», τονίζει ο σχολάρχης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη υποστήριξης των παραδοσιακών εκδηλώσεων, οι οποίες προσελκύουν και το τουρκικό κοινό, ενισχύοντας έτσι τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Η Μεγάλη του Γένους Σχολή, εκτός από μια εκπαιδευτική δομή, είναι και ένας συνδετικός κρίκος για την ελληνική κοινότητα και έχει σημαντική πολιτιστική αξία. Η υποστήριξη από ιδιώτες και η διοίκηση από εκλεγμένους ομογενείς συμβάλλουν στη διατήρηση της κληρονομιάς και της λειτουργίας της. Οι γιορτές και οι εκδηλώσεις της αποτελούν μια ευκαιρία για την ανάδειξη αυτής της ιστορικής κληρονομιάς στον τόπο που βρίσκεται.
Πηγή: kathimerini.gr