Η κατάσταση στην περιοχή του Μάτι, έξι χρόνια μετά την τραγική πυρκαγιά του 2018, παραμένει δύσκολη και αντικατοπτρίζει τις συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης. Από το πυροφυλάκιο του Νέου Βουτζά, η εικόνα της μετάλλαξης ενός πρώην πυκνού δάσους σε εκτεταμένες, «ξυρισμένες» εκτάσεις είναι παραπάνω από εμφανής. Οι κατηγορίες μεταξύ κατοίκων, όπως επίσης και οι διαφωνίες σε τοπικούς διαδικτυακούς χώρους, δείχνουν την παροξύνουσα κατάσταση, με πολλούς να «δαιμονοποιούν» τα πεύκα και άλλους να προσπαθούν να προστατεύσουν την αναγέννηση της φύσης.
Εξάλλου, οι διαδοχικές περιφραγμένες εκτάσεις παρουσιάζουν μια απογοητευτική εικόνα – τα γυμνά οικόπεδα, που άλλοτε ήταν γεμάτα με δέντρα και φυτά, τώρα αφήνουν πίσω τους μόνο σκόνη και χώμα. Η ανάπτυξη φυτών και η αναγέννηση της φύσης, που θα περίμενε κανείς να ακολουθήσουν, είναι ανύπαρκτες. Αντίθετα, το παρατηρούμενο φαινόμενο επιτάσσεται από την πευκοφοβία, η οποία οδηγεί σε αυθαίρετες και καταστροφικές πρακτικές.
Η εμπλοκή του κράτους στην περιοχή φαίνεται επίσης προβληματική. Με αφορμή την αξιοποίηση μιας δωρεάς από την Κυπριακή Δημοκρατία για τη διαμόρφωση πάρκου, σημαντικό μέρος της φυσικής αναγέννησης έχει εκχερσωθεί για να δημιουργηθούν αθλητικές εγκαταστάσεις. Ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας, παραδέχεται ότι οι σχετικοί κανονισμοί και οι ερμηνείες οδηγούν σε ζητήματα συντήρησης και προστασίας της τοπικής βλάστησης.
Η προοπτική που βλέπουν οι δασολόγοι για το μέλλον της περιοχής είναι εκείνη των μεικτών δασών, συμπεριλαμβανομένων των κωνοφόρων και των πλατυφύλλων, ναι μεν είναι ελπιδοφόρα, ωστόσο όσο παρατείνεται η κατάσταση αυτή, οι ελπίδες για αναγέννηση φθίνουν. Αυτό που αναζητούν οι κάτοικοι είναι μια λύση που θα συνδυάζει την ανάγκη προστασίας του οικοσυστήματος με πραγματική αναδρομή στη φυσική του κατάσταση.
Ίσως, στην τελική ανάλυση, η ευθύνη για την κατάσταση αυτή δεν μπορεί να αποδοθεί σε ένα μόνο παράγοντα – τα ανθρώπινα λάθη σε συνδυασμό με τα φυσικά φαινόμενα έχουν δημιουργήσει ένα σύμπλεγμα προβλημάτων που απαιτεί προσοχή και οι σωστές πολιτικές παρεμβάσεις για να αποτραπούν γεωργικά ή οικοδομικά σχέδια που δεν συμβαδίζουν με την προστασία της φυσικής κληρονομιάς.
Πηγή: kathimerini.gr