Η Βόρεια Ελλάδα συχνά θεωρείται πλούσια σε υδατικούς πόρους, ωστόσο η πραγματικότητα διαφέρει σημαντικά. Οι φυσικές λίμνες της περιοχής, ιδιαίτερα οι Μακεδονικές, καταγράφουν σταθερά πτώση της στάθμης τους. Από το 2013, οι τέσσερις φυσικές λίμνες της Κεντρικής Μακεδονίας, Βόλβη, Κορώνεια, Δοϊράνη και Πικρολίμνη, βρίσκονται σε κατώτερα επίπεδα από κάθε προηγούμενη χρονιά. Αυτή η μείωση έχει σημαντικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα που εξαρτώνται από αυτές.
Τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα για τις λίμνες συλλέγονται από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), το οποίο παρακολουθεί τη κατάσταση των υδάτων από το 2012. Το 2021, οι σταθμοί παρακολούθησης αυξήθηκαν από 53 σε 80, καλύπτοντας πλέον μια ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και νησιών του Αιγαίου.
Οι μετρήσεις του ΕΚΒΥ δείχνουν ότι, μέχρι το 2024, η στάθμη των λιμνών διατηρείται στα κατώτατα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Η κατάρρευση αυτή είναι αποτέλεσμα συνδυασμένων παραγόντων, όπως η κλιματική αλλαγή, η μείωση βροχοπτώσεων, και η έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή, με ιδιαίτερη αναφορά στις αρδεύσεις.
Κύρια αιτία πίεσης στις λίμνες είναι ο ευτροφισμός, ο οποίος προκαλείται από ρύπους όπως ο φώσφορος και επιδεινώνει την κατάσταση της υδρόβιας βλάστησης. Οι επιπτώσεις στην οικολογία της περιοχής είναι σοβαρές, ενώ οι τεχνητές λίμνες φαίνεται να είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με τις φυσικές, καθώς προστατεύονται από πιέσεις.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τη λίμνη Ζάζαρη, όπου οι επιστήμονες προβλέπουν δραστική μείωση της ποσότητας νερού που εισέρχεται στην περιοχή. Αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα του νερού της λίμνης και στο οικοσύστημα που εξαρτάται από την υπερχειλιστική ροή της.
Ο Δημήτρης Παπαδήμος, υπεύθυνος στο ΕΚΒΥ, τονίζει την ανάγκη για άμεσες ενέργειες που θα περιορίσουν τις απώλειες από τα αρδευτικά δίκτυα, καθώς και τη σημασία της διαχείρισης των αρδευόμενων εκτάσεων. Είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των οικοσυστημάτων των λιμνών να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις για ελάχιστη οικολογική στάθμη.
Πηγή: kathimerini.gr