Σύμφωνα με τις μαρτυρίες άλλων, όπως του Νικόλα, ο οποίος εργάζεται 80 ώρες την εβδομάδα, η εργασιομανία συχνά αναδεικνύει την αίσθηση ελέγχου που προσφέρει η δουλειά, ενώ συνδυάζεται με προσωπικές φιλοδοξίες. Ο ίδιος παραδέχεται ότι αν και πληρώνεται καλά, η εργασία του του δίνει νόημα. Ο Τάκης, που εργάζεται στο χώρο της επικοινωνίας, συγκρίνει την εργασιομανία με την εξάρτηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και οι δύο καταστάσεις φαίνεται να απαιτούν συνεχή ενασχόληση.
Το φαινόμενο της εργασιομανίας δεν είναι αποκλειστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην Ελλάδα, πολλοί αναφέρονται στον εαυτό τους ως “workaholics”. Ο Κωνσταντίνος Κίντζιος, μέντορας επιχειρηματιών, προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση αυτή μέσω αυτοβελτίωσης, αθλητισμού και κοινωνικών επαφών. Όμως, η υπερεργασία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, όπως αποκαλύπτει ο καθηγητής Οργανωσιακής Ψυχολογίας Αλέξανδρος-Σταμάτιος Αντωνίου, ο οποίος τονίζει ότι οι εργασιομανείς συνήθως αγωνίζονται με ψυχολογικά ζητήματα και ότι η κατάσταση αυτή δεν πρέπει να υποτιμάται.
Δυστυχώς, η υπερεργασία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες για την υγεία και τις σχέσεις των ατόμων. Οι Workaholics Anonymous είναι μια οργάνωση που βοηθά τους ανθρώπους να απεξαρτηθούν από τον εθισμό στην εργασία τους. Μέσω συναντήσεων σε διάφορες χώρες, παρέχουν υποστήριξη σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν λιγότερο με τη δουλειά τους και περισσότερα με τη ζωή τους.
Αναφορικά με τις αιτίες αυτής της κατάστασης, ο Αλέξης Μητρόπουλος επισημαίνει ότι η φιλοδοξία για επαγγελματική αναγνώριση, καθώς και οι πιέσεις από τα χαμηλά εργατικά στρώματα, συντελούν στην αύξηση της εργασιομανίας. Επίσης, αναφέρει ότι υπάρχουν χώρες όπου η υπερεργασία μπορεί να έχει ακόμη και θανατηφόρες συνέπειες, όπως στην Ιαπωνία. Αν και στην Ελλάδα τα φαινόμενα αυτά δεν είναι τόσο διαδεδομένα, υπάρχουν αναφορές θανάτων που σχετίζονται με εργασιακή πίεση.
Πηγή: kathimerini.gr