Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προχώρησε σε ποινική δίωξη κατά ελεγκτών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ». Η δίωξη σχετίζεται με την έρευνα της ΕΑΔ γύρω από τη σύμβαση 717 της ΕΡΓΟΣΕ, της οποίας η καθυστέρηση στην υλοποίηση φαίνεται να σχετίζεται με το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές.
Δύο ελεγκτές της ΕΑΔ κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου τους για την καθυστέρηση της σύμβασης, εντόπισαν πειθαρχικές ευθύνες, αλλά δεν διαπίστωσαν ποινικές ευθύνες για τους υπεύθυνους της κοινοπραξίας που ήταν υπεύθυνη για την υλοποίηση της σύμβασης.
Η σύμβαση της ΕΡΓΟΣΕ με τις εταιρείες της κοινοπραξίας ΤΟΜΗ και Alstom, που αφορούσε την αποκατάσταση των συστημάτων τηλεδιοίκησης και σημαδότησης του σιδηροδρομικού δικτύου, υπεγράφη το 2014 και θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2016.
Παράλληλα, το Γραφείο των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων (EPPO) είχε ασκήσει διώξεις για απάτη και απιστία κατά 23 ατόμων, μεταξύ των οποίων πρώην και εν ενεργεία στελέχη της κοινοπραξίας, της ΕΡΓΟΣΕ και του υπουργείου Μεταφορών. Οι κατηγορίες αναφέρονται στην καθυστέρηση της σύμβασης.
Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ολοκλήρωσε το πόρισμά της τον Σεπτέμβριο του 2021, προτείνοντας πειθαρχικές, αλλά όχι ποινικές κυρώσεις. Πριν το δυστύχημα των Τεμπών, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είχε επίσης ξεκινήσει έρευνα, καθώς το έργο χρηματοδοτείτο κατά 85% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας οδήγησαν σε κακουργηματικές διώξεις τον Δεκέμβριο του 2023.
Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία παρέδωσε την δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για να εξεταστεί εάν οι ελεγκτές της ΕΑΔ υπήρξαν υπεύθυνοι για παράβαση καθήκοντος κατά τον έλεγχο της σύμβασης 717. Ακολουθήθηκε προκαταρκτική εξέταση, που οδήγησε στην ποινική δίωξη των δύο στελεχών της αρχής.
Επιπλέον, εκδικάστηκαν προσφυγές 23 κατηγορουμένων για τις χρηματικές εγγυήσεις που τους είχαν επιβληθεί μετά τις απολογίες τους. Ορισμένες από αυτές οι προσφυγές απορρίφθηκαν, ενώ άλλες μειώθηκαν ή αντικαταστάθηκαν με «παρών» στο αστυνομικό τμήμα.
Η «Κ» είχε στείλει διευκρινιστικό ερώτημα στην ΕΑΔ, αλλά μέχρι τη στιγμή της σύνταξης του άρθρου, δεν είχε λάβει απάντηση.
Πηγή: kathimerini.gr