Δικτυωμένες Απάτες μέσω Εικονικής Συνταγογράφησης Φαρμάκων στην Υγειονομική Εξυπηρέτηση

Από καταγγελίες που έφτασαν στην Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, αποκάλυπτε τη δράση δύο εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνταν σε απάτες κατά του ΕΟΠΥΥ μέσω εικονικής συνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Η πρώτη καταγγελία προήλθε από το Τμήμα Ελέγχου Καταγγελιών του ΕΟΠΥΥ και αφορούσε περιπτώσεις ασφαλισμένων που διαπίστωσαν παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων εν αγνοία τους, τα οποία δεν είχαν λάβει ποτέ από τον συγκεκριμένο γιατρό και οι εκτελέσεις τους έγιναν σε φαρμακεία που δεν είχαν επισκεφθεί.

Η δεύτερη καταγγελία εστάλη με έγγραφο της Διεύθυνσης Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ και σχετίζεται με συνταγογραφήσεις σε ΑΜΚΑ ασθενών με μηδενική συμμετοχή. Σε αυτές τις συγκεκριμένες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν ομοιότητες στις διαγνώσεις, τα φαρμακευτικά σκευάσματα, τις δραστικές ουσίες και τις δοσολογίες.

Οι αρχές διαθέτουν πλήθος συνομιλιών που αποδεικνύουν τη δράση των κυκλωμάτων. Σε μία από αυτές καταγράφεται ο ιδιοκτήτης φαρμακείου μαζί με υπάλληλο και τη σύζυγό του να μιλούν για πωλήσεις μεγάλων ποσοτήτων φαρμάκων σε τρίτα πρόσωπα χωρίς συνταγή.

Ειδικότερα, έχουν διαπιστωθεί τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις αγνώστων ατόμων που παραγγέλνουν μεγάλες ποσότητες φαρμακευτικών σκευασμάτων, παραλαμβάνοντάς τα χωρίς συνταγή σε αντάλλαγμα χρηματικών ποσών αντίστοιχων της λιανικής τιμής.

Η πληρωμή γινόταν αποκλειστικά με μετρητά και τα χρήματα κατατίθενταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του ιδιοκτήτη του φαρμακείου από την υπάλληλο που συμμετείχε στις παράνομες δραστηριότητες. Ταυτόχρονα, εκδίδονταν φορολογικά παραστατικά ίσης αξίας με την αξία πώλησης των φαρμάκων, με σκοπό να νομιμοποιήσουν τις συναλλαγές.

Σε άλλες συνομιλίες, υπάρχουν περιπτώσεις πωλήσεων φαρμάκων που γίνονται παράνομα, με χαρακτηριστικές φράσεις του 60χρονου φαρμακοποιού να επισημαίνουν τη σημασία της διακριτικότητας στις συναλλαγές τους. Αναφορικά με την παράνομη πώληση, συζητήθηκε ότι η διαδικασία δεν μπορεί να αποδειχθεί, καθώς οι πληρωμές γίνονταν αποκλειστικά με μετρητά χωρίς αποδείξεις.

Επιπλέον, καταγράφεται συνομιλία μεταξύ φαρμακοποιού και υπαλλήλου, όπου αναφέρονται φάρμακα που πρέπει να απομακρυνθούν από το φαρμακείο, δίνοντάς τους οδηγίες να τα πετάξουν σε μαύρες σακούλες για να μην είναι αναγνωρίσιμα.

Ακόμα, μέσα από μια επιπλέον συνομιλία, αποκαλύπτεται πως ένας γιατρός, που βρίσκεται μεταξύ των συλληφθέντων, συζητά με έναν συνεργάτη του για την προμήθεια του φαρμάκου Ozempic, το οποίο είναι σε έλλειψη.

Η περιγραφή αυτών των δραστηριοτήτων δείχνει την εκτενή και οργανωμένη δράση αυτών των εγκληματικών ομάδων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Πηγή: kathimerini.gr