Η έλλειψη ενημέρωσης προκαλεί σύγχυση μεταξύ των κατοίκων που επλήγησαν από τις φωτιές, σχετικά με το αν οι ιδιοκτήτες ημιτελών οικοδομών δικαιούνται αποζημίωση. Πληροφορίες που παρέχονται από δήμους και συνεργεία μηχανικών αφήνουν να εννοηθεί ότι επικρατεί νομικό κενό. Ωστόσο, όπως διαβεβαιώνει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, οι αποζημιώσεις για ημιτελή κτίρια μπορούν να χορηγηθούν, ακολουθώντας συγκεκριμένες διαδικασίες.
Ο Μιχάλης Αυτιάς, ιδιοκτήτης ημιτελούς οικοδομής στο Πάτημα Χαλανδρίου που επλήγη από την πρόσφατη φωτιά, ανέφερε ότι είχε σχεδόν ολοκληρώσει τις εξωτερικές εργασίες, ενώ είχαν αρχίσει οι εσωτερικές. «Η φωτιά κατέστρεψε τη θερμομόνωση και τα μπαλκόνια», είπε. Παρά την καταγραφή των ζημιών από συνεργείο, πληροφορήθηκε ότι οι ημιτελείς κατασκευές δεν αποζημιώνονται, κάτι που προκάλεσε ανησυχία και σε άλλους ιδιοκτήτες στην περιοχή.
Ένα συνεργείο μηχανικών, που πραγματοποίησε αυτοψία στην οικοδομή του Αυτιά, δήλωσε άγνοια αναφορικά με τις δυνατότητες αποζημίωσης. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έλαβαν, τα κτίρια πρέπει να είναι ολοκληρωμένα και ηλεκτροδοτημένα για να δικαιούνται αποζημίωση, γεγονός που δημιούργησε ανησυχία για την επόμενη μέρα και άλλων ιδιοκτητών.
Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος υπογράμμισε ότι οι προηγούμενες πληροφορίες ήταν εσφαλμένες. «Η κατηγορία επικινδυνότητας αφορά μόνο την πιθανή χρήση του κτιρίου», εξήγησε, προσθέτοντας ότι οι ιδιοκτήτες ημιτελών κτιρίων δικαιούνται να συμμετάσχουν στις διαδικασίες έκδοσης άδειας επισκευής και να έχουν πρόσβαση σε κρατική βοήθεια.
Η διαδικασία για την αποζημίωση θα ξεκινήσει μόλις καθοριστεί η πυρόπληκτη περιοχή μέσω κοινής υπουργικής απόφασης. Οι ιδιοκτήτες θα υποβάλουν αιτήσεις επισκευής και χορήγησης στεγαστικής συνδρομής. Εφόσον ο φάκελος ελεγχθεί για την πληρότητά του, θα ακολουθήσει αυτοψία για την εκτίμηση των ζημιών και τη διαδικασία κοστολόγησης. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των βημάτων, θα χορηγηθεί η πρώτη δόση της βοήθειας.
Πηγή: kathimerini.gr