Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Κηφισός ώρα μηδέν», η οποία διεξήχθη από το Δήμο Νίκαιας – Ρέντη με στήριξη του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, οι δήμαρχοι αναφέρθηκαν σε προβλήματα όπως η ρύπανση και η ανεξέλεγκτη δόμηση. Ο δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη, Κωνσταντίνος Μαραγκάκης, τόνισε ότι οι υφιστάμενες υποδομές είναι σχεδιασμένες για πολύ πιο ήπιες κλιματικές συνθήκες και δεν επαρκούν για την προστασία των κατοίκων και των δημόσιων χώρων.
Η ανάλυση του πλημμυρικού κινδύνου από το Εργαστήριο του ΕΜΠ αποκαλύπτει ότι ευάλωτες υποδομές, όπως σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και μονάδες υγείας, βρίσκονται στα όρια των Δήμων Πειραιά, Αθηναίων, Νίκαιας – Ρέντη και Μοσχάτου – Ταύρου. Σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα εκκρεμούν, με τον δήμαρχο Μοσχάτου – Ταύρου, Ανδρέα Ευθυμίου, να παραθέτει την ιστορία μιας μελέτης που ξεκίνησε το 2007 και φτάνει μέχρι σήμερα χωρίς ολοκλήρωση.
Η δήμαρχος Ιλίου, Ανδριάνα Αλεβίζου-Κουκουβίνου, θύμισε τις δυσκολίες σχετικά με ένα αντλιοστάσιο που κατασκευάστηκε στο “τριεθνές” και, παρόλο που έχει ολοκληρωθεί από το 2019, δεν έχει ακόμη λειτουργήσει. Η διαδικασία για τη συντήρησή του φαίνεται να εμπλέκεται σε γραφειοκρατικά προβλήματα.
Επιπλέον, οι δήμαρχοι συνεχίζουν να θίγουν την ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση που να περιλαμβάνει τόσο την καθαριότητα των κοίτων των ποταμών όσο και τις υποδομές στην παρόχθια ζώνη. Ο δήμαρχος Νέας Φιλαδελφείας – Νέας Χαλκηδόνας, Γιάννης Τομπούλογλου, ανέφερε την προσφυγή στο ΣτΕ κατά του εγκιβωτισμού μέρους του Κηφισού, τονίζοντας την ανάγκη για αποτελεσματικές παρεμβάσεις αντί να κλείσουν το ποτάμι στο σύνολό του.
Η επιτακτική ανάγκη για καινούργια αντιπλημμυρικά έργα και η μελέτη στην περιοχή είναι αναγκαία προκειμένου να διασφαλιστούν τόσο οι κάτοικοι όσο και οι υποδομές. Ενώ οι δήμοι προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση, η έλλειψη επαρκών πόρων και κατάλληλων σχεδιασμών θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων της περιοχής.
Πηγή: kathimerini.gr