Η Google ανακοίνωσε πρόσφατα μια συμφωνία με τη νεοφυή εταιρεία Kairos Power για την ανάπτυξη αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων, με στόχο την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων της με πυρηνική ενέργεια. Ο πρώτος αντιδραστήρας αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το 2030. Παρόμοια, η Amazon προγραμματίζει να επενδύσει 500 εκατομμύρια δολάρια στην Dominion Energy για τη δημιουργία μικρού πυρηνικού αντιδραστήρα. Ουσιαστικά, οι συμφωνίες αυτές καταδεικνύουν μια στροφή προς την πυρηνική ενέργεια, η οποία μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν αμφιλεγόμενη.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η στροφή προς την πυρηνική ενέργεια αναδεικνύει το διφορούμενο δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί. Η International Energy Agency έχει προειδοποιήσει ότι οι ανάγκες ενέργειας για τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 160% έως το τέλος της δεκαετίας. Για την ώρα, η πυρηνική ενέργεια είναι ίσως η μόνη αξιόπιστη πηγή που μπορεί να τροφοδοτήσει τα απαιτητικά κέντρα δεδομένων αδιάκοπα και χωρίς εκπομπές καυσαερίων.
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας δεν περιορίζεται μόνο στους τεχνολογικούς κολοσσούς, καθώς και η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αρχίσει να προωθεί την πυρηνική ενέργεια ως μέρος της στρατηγικής της για τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Η υποστήριξη αυτή έρχεται σε μια εποχή που υπάρχει σκεπτικισμός σχετικά με τα οφέλη της, όπως υψηλό κόστος και οι προκλήσεις αποθήκευσης των πυρηνικών αποβλήτων.
Οι ενεργειακές ανάγκες των κέντρων δεδομένων είναι ήδη σε υψηλά επίπεδα, με επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η Goldman Sachs παρατηρεί ότι οι εκπομπές CO2 από αυτά τα κέντρα θα μπορούσαν να διπλασιαστούν μέχρι το 2030, με το «κοινωνικό κόστος» αυτών των εκπομπών να κυμαίνεται μεταξύ 125 και 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παρ’ όλα αυτά, οι τεχνολογικοί κολοσσοί εστιάζουν στις θετικές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, ελπίζοντας να επιταχύνουν την καινοτομία και σε κρίσιμους τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η γεωργία.
Γενικά, η μεταστροφή των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών προς την πυρηνική ενέργεια αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις αντιφάσεις που προκύπτουν στην προσπάθεια τους να συνδυάσουν την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης με περιβαλλοντικές υποχρεώσεις. Παραμένοντας σε διαρκή αναζήτηση βιώσιμων λύσεων, οι εταιρείες επιδιώκουν να εξισορροπήσουν τις επιχειρηματικές τους ανάγκες με τις δεσμεύσεις τους προς το περιβάλλον.
Πηγή: kathimerini.gr