Η ετήσια κατά κεφαλή δαπάνη για πρόχειρο φαγητό το 2023 φτάνει τα 151,90 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 39% σε σχέση με πέρυσι. Συγκριτικά με το 2009, η αύξηση φτάνει το 184%. Η κατανάλωση εστιατορικών υπηρεσιών έχει μειωθεί κατά 6% σε σχέση με 15 χρόνια πριν, αν και έχει αυξηθεί κατά 24% σε σύγκριση με το 2022.
Η σημασία της διανομής έτοιμων γευμάτων έγινε ακόμη πιο εμφανής κατά τη διάρκεια των lockdowns, οπού αυτή ήταν η μόνη λειτουργούσα επιλογή του κλάδου. Πολλά καταστήματα συνεργάζονται με πλατφόρμες, επεκτείνοντας το ωράριο λειτουργίας τους για να ανταγωνιστούν εναλλακτικούς παρόχους.
Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής το 2023, το 44,1% του πληθυσμού ηλικίας 16-74 ετών παρήγγειλε φαγητό μέσω διαδικτύου. Επιπλέον, οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση επηρεάζουν την καθημερινή διατροφή, καθώς νοικοκυριά έχουν περιορίσει τις αγορές βασικών τροφίμων για να καλύψουν άλλες ανάγκες.
Η μέση μηνιαία κατανάλωση έχει μειωθεί σημαντικά σε προϊόντα όπως το ελαιόλαδο και το κρέας, ενώ οι τιμές αυξάνονται, επιδρώντας αρνητικά στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών. Αν και μειώθηκε η κατανάλωση τροφών όπως το μοσχαρίσιο κρέας και τα ψάρια, η ζήτηση για όσπρια αυξήθηκε κατά 21% από το 2009, γεγονός που αποδεικνύει την αλλαγή στις προτιμήσεις και τις ανάγκες των καταναλωτών.
Πηγή: kathimerini.gr