Μαρμελάδα ντομάτας με μπαχαρικά για μοναδικές γευστικές συνδυασμούς
Στο φούρνο Kora Bakery, προσφέρονται ιδιαίτερες γεύσεις όπως σάλτσες και μαρμελάδες, που συνοδεύουν τα φρεσκοψημένα αρτοσκευάσματα της Ιάνθης Μιχαλάκη. Μια από τις πιο ξεχωριστές μαρμελάδες είναι αυτή με ντομάτα, που παραπέμπει σε γλυκόξινο τσάτνεϊ. Το ιδιαίτερο άρωμα των μπαχαρικών που συνδυάζεται με την ντομάτα δημιουργεί μια γαστρονομική εμπειρία που αξίζει να δοκιμάσετε. Αυτή η μαρμελάδα ταιριάζει άψογα με λευκά και κίτρινα τυριά, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως επικάλυψη σε αλμυρό τσίζκεϊκ ή ως ντιπ για ποικιλία λαχανικών και κριτσίνια.

Για την παρασκευή της μαρμελάδας ντομάτας, θα χρειαστείτε τα εξής υλικά: 2.600 γρ. ώριμες σφιχτές ντομάτες, 750 γρ. ζάχαρη, 1 φακελάκι (0,25 γρ.) κρόκο Κοζάνης σε σκόνη, 18 γρ. αλάτι, 70 ml ξίδι από λευκό κρασί και 1 κουτ. γλυκού σπόρους αγριοκύμινου.

Αρχικά, κόβουμε τις ντομάτες στη μέση και απομακρύνουμε τον κοτσανιό τους καθώς και τυχόν σκληρά σημεία. Στη συνέχεια, πολτοποιούμε τις ντομάτες στον πολυκόφτη και ρίχνουμε τον πολτό σε μια βαθιά κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, τον κρόκο Κοζάνης και το ξίδι, και τα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, αφαιρώντας τον αφρό μέχρι να αρχίσει το μείγμα να βράζει.

Αφού αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι το μείγμα να μειωθεί σχεδόν στο μισό και να δέσει. Ελέγχουμε θερμοκρασία με θερμόμετρο μαγειρικής, που πρέπει να δείξει 100-101°C. Στα τελευταία 10 λεπτά, προσθέτουμε το αγριοκύμινο και ανακατεύουμε κατάλληλα.

Όταν η μαρμελάδα είναι έτοιμη, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και γεμίζουμε αμέσως αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια με την καυτή μαρμελάδα.

Πηγή: kathimerini.gr