Το καλοκαίρι, το κοκκινιστό μοσχάρι αποκτά μια ιδιαίτερη γεύση με την προσθήκη μελιτζανών!
Σύνολο χρόνου: 2 ώρες και 30 λεπτά, με 20 λεπτά προετοιμασία, 1 ώρα και 50 λεπτά μαγείρεμα και 20 λεπτά αναμονή.
Υλικά (Μερίδες: 4):
- 1 κιλό μοσχάρι ελιά, σε κύβους 2 εκ.
- 1.200 γρ. μελιτζάνες φλάσκες ή τσακώνικες, κομμένες κατά μήκος στα 4 (οι τσακώνικες στα 2)
- 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση
- 1 κιλό ντομάτες, χοντροτριμμένες
- 2 μάτσα βασιλικός, ψιλοκομμένος
- 130 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία:
- Αλατοπιπερώνουμε το μοσχάρι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Αλατίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε για 20 λεπτά σε σουρωτήρι, για να απομακρυνθεί η πικράδα τους.
- Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες, τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, τις τοποθετούμε σε ταψί και ψήνουμε για 20 λεπτά.
- Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε 90 ml ελαιόλαδου σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και αλατοπίπερο, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για άλλα 5-6 λεπτά.
- Ρίχνουμε την ντομάτα, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα.
- Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και τον μισό βασιλικό, και σείουμε ελαφρά την κατσαρόλα.
- Σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να γίνουν οι μελιτζάνες.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο βασιλικό, αλατοπίπερο και σερβίρουμε.
- Το κοκκινιστό μοσχάρι με μελιτζάνες συνοδεύεται ιδανικά με ψωμί σίκαλης και φέτα βαρελίσια.
Πηγή: kathimerini.gr