Στη Βέροια, το φαγητό αυτό έχει κερδίσει μια ξεχωριστή θέση και συναντάται σε πολλές εκδηλώσεις, ακόμα και σε κηδείες, συνοδευόμενο συνήθως από πιλάφι. Είναι πιάτο που παρασκευάζεται συχνά, πολλές φορές και σε εβδομαδιαία βάση, με βασικά του υλικά τα φασόλια.
Σερβίρεται ως ορεκτικό στις ταβέρνες, ενώ η ιδανική του συνοδεία είναι ένα ποτήρι τσίπουρο, συνοδευόμενο από πιπεριές ή λάχανο τουρσί. Φυσικά, ένα ζεστό ζυμωτό ψωμί είναι απαραίτητο για να απολαύσουμε τις γεύσεις του φαγητού.
Για την προετοιμασία του η διαδικασία απαιτεί 10 λεπτά, ενώ το ψήσιμο διαρκεί 2 ώρες και 30 λεπτά, με 12 ώρες αναμονής για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Έτσι, συνολικά χρειάζονται 14 ώρες και 40 λεπτά.
Η συνταγή μας παραχωρήθηκε από τον σεφ Νίκο Μαλλιάρα του εστιατορίου Βεργιώτικο, ο οποίος έχει αναδείξει αυτό το πιάτο με τη σπιτική του γεύση.
Υλικά: για 6 μερίδες.