Αρχικά, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C. Κόβουμε το «καπάκι» των μήλων και αφαιρούμε το κέντρο τους, πετώντας τα κουκούτσια. Κόβουμε κυκλικά λίγη από τη σάρκα, την ψιλοκόβουμε και τη ραντίζουμε με χυμό λεμονιού.
Σε ένα καυτό αντικολλητικό τηγάνι, καβουρδίζουμε το ψιλοκομμένο μπέικον για 2-3 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, δυναμώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τους κιμάδες, ροδίζοντας τους καλά για 4-5 λεπτά.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σέλινο και καρότο, σοτάροντας για 3-4 λεπτά, και έπειτα ρίχνουμε το σκόρδο για μισό λεπτό. Σβήνουμε με τα λευκά κρασιά, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε κουκουνάρι, αλάτι, πιπέρι και 1/2 νεροπότηρο νερό. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, καλύπτουμε και σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά.
Ανοίγουμε το καπάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά μέχρι να σωθούν τα υγρά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, φασκόμηλο, θυμάρι και το ξύσμα από εσπεριδοειδή.
Τοποθετούμε τα μήλα όρθια σε ένα βουτυρωμένο πυρίμαχο ταψί και τα γεμίζουμε με το μείγμα του κιμά. Ρίχνουμε στο ταψί 1 φλιτζάνι νερό και τη σάρκα από τα μήλα. Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, αποκαλύπτουμε και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμα ή μέχρι να ροδίσουν.
Τέλος, μεταφέρουμε τα μήλα σε πιατέλα με μια τρυπητή κουτάλα και πολτοποιούμε τη σάλτσα του ταψιού σε πολυκόφτη, περιχύνοντας τα μήλα πριν τα σερβίρουμε. Συνοδεύονται ιδανικά με Μαυροδάφνη.
Πηγή: kathimerini.gr