Η πυρκαγιά στον Έβρο κατέχει το ρεκόρ της μεγαλύτερης δασικής πυρκαγιάς στην Ευρώπη και αναφέρεται στη μεγάλη ερευνητική εργασία του Earth System Science Data, η οποία καταγράφει την περίοδο από Μάρτιο 2023 έως Φεβρουάριο 2024, περιλαμβάνοντας επίσης τον Καναδά και την περιοχή του Αμαζονίου.
Η έκθεση «State of Wildfires 2023-2024» αναδεικνύει τις πρωτοφανείς εκτάσεις και τις εκπομπές αερίων από πυρκαγιές στον Καναδά, τις φονικές πυρκαγιές στη Χαβάη και στη Χιλή, και τις μεγαλύτερες μεμονωμένες πυρκαγιές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και εκτεταμένες πυρκαγιές στη βορειοδυτική Νότια Αμερική, συμπεριλαμβανομένων περιοχών του Αμαζονίου.
Όσον αφορά την πυρκαγιά στον Έβρο, η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι συνθήκες δεν ήταν προβλέψιμες, παρά τις ενδείξεις των καταγραφών του Fire Weather Index (FWI). Η πυρκαγιά προέκυψε από σφάλματα στην αρχική διάγνωση και σχεδιασμό των επιχειρήσεων κατάσβεσης, ενώ οι ειδικές καιρικές συνθήκες συνέβαλαν στην εξάπλωσή της.
Ο δρ Γαβριήλ Ξανθόπουλος, διευθυντής Ερευνών στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα», επισήμανε ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από αυτές τις πυρκαγιές είναι σοβαρές, ειδικά για ευαίσθητες περιοχές όπως το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς. Οι οικολογικές συνέπειες θα είναι μεταβλητές, ανάλογα με την ένταση και την έκταση της καύσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο «ανθρώπινος παράγοντας» έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση και διαχείριση των πυρκαγιών, καθώς σφάλματα και αδυναμίες σχεδίασης και συντονισμού επηρε έχουν αρνητικά την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων κατάσβεσης.
Η συχνότητα και η ένταση των ακραίων πυρκαγιών έχουν αυξηθεί παγκοσμίως, και η έκθεση επισημαίνει ότι οι αλλαγές στη διαχείριση των δασών είναι απαραίτητες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μελλοντικές προκλήσεις, ιδιαίτερα υπό τις παρούσες επιδεινούμενες κλιματικές συνθήκες.
Ο Γαβριήλ Ξανθόπουλος τονίζει τη σημασία της πρόληψης και της ολοκληρωμένης διαχείρισης των πυρκαγιών, αναφέροντας ότι η απλή ενίσχυση του μηχανισμού καταστολής δεν είναι αρκετή. Για να επιτευχθεί αποτελεσματική διαχείριση, απαιτείται ισορροπία ισχυρής πολιτικής πρόληψης και ρύθμισης των δασών.
Η αναφορά στην έκθεση αναδεικνύει το «παράδοξο της φωτιάς», όπου η συνεχής καταστολή πυρκαγιών οδηγεί σε αύξηση της δασικής βιομάζας, με αποτέλεσμα να καθίστανται οι επόμενες πυρκαγιές πιο δύσκολες στην καταστολή. Η κατάλληλη διαχείριση των δασών είναι αναγκαία για την αποφυγή αυτής της κατάστασης.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της έκθεσης, δεν αναμένονται σημαντικές αυξήσεις κινδύνου για πυρκαγιές μέχρι το 2100, αν και οι παράκτιες περιοχές της Ελλάδας θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αυξήσεις στον κίνδυνο πυρκαγιάς, γεγονός που απαιτεί προσαρμογή στην πολιτική πρόληψης και διαχείρισης.
Η τρέχουσα κατάσταση της Δασικής Υπηρεσίας στη χώρα μάς αφορά άμεσα, καθώς έχει υποστεί σημαντική απαξίωση, με αποτέλεσμα οι καταστροφικές πυρκαγιές να είναι σε μεγάλο βαθμό αναπόφευκτες. Η μόνο λύση βρίσκεται στο να ενισχυθεί η λειτουργία της Δασικής Υπηρεσίας και να ενσωματωθούν οι κοινοτικές πρακτικές στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.
Πηγή: kathimerini.gr