Αλλαγές στον εγκέφαλο της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη σύμφωνα με νέα έρευνα

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα επιστημόνων από την Καλιφόρνια, παρακολουθήθηκαν σημαντικές αλλαγές στον ανθρώπινο εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μέσω μαγνητικών τομογραφιών. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα μελέτησαν την εξέλιξη του εγκεφάλου μιας γυναίκας, καταγράφοντας για πρώτη φορά αυτές τις αλλαγές.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience και οι μαγνητικές τομογραφίες έλαβαν χώρα σε τακτά χρονικά διαστήματα, αρχίζοντας πριν από τη σύλληψη και συνεχίζοντας έως δύο χρόνια μετά τον τοκετό. Οι επιστήμονες παρατήρησαν εκτεταμένη αναδιοργάνωση του εγκεφάλου της μητέρας, με κάποιες αλλαγές να διαρκούν για μικρό χρονικό διάστημα, ενώ άλλες παρέμειναν για αρκετά χρόνια.

Βασικό εύρημα της μελέτης ήταν η σταθερή μείωση της φαιάς ουσίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και μια παροδική αύξηση στη νευρωνική συνδεσιμότητα στο τέλος του δεύτερου τριμήνου. Οι ορμόνες που ελευθερώνονται σε αυξημένα επίπεδα, όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, προκαλούν σοβαρές φυσιολογικές αλλαγές, επηρεάζοντας όχι μόνο το πλάσμα του αίματος και τον μεταβολισμό αλλά και την ίδια τη δομή του εγκεφάλου.

Η επικεφαλής συγγραφέας Λόρα Πρίτσετ και η ομάδα της εξήγησαν ότι οι ορμόνες δεν μόνο επιδρούν στον οργανισμό αλλά και αναδιαμορφώνουν τον εγκέφαλο της μητέρας. παράλληλα, οι επιστήμονες έκαναν 26 τομογραφίες σε μια 38χρονη γυναίκα που έμεινε έγκυος μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης και παρακολούθησαν την πορεία των ορμονών της.

Η δρ Ελίζαμπεθ Κράστιλ, που συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι οι μαγνητικές τομογραφίες αποκάλυψαν εκτενή μείωση του όγκου της φαιάς ουσίας, ενώ παρατηρήθηκε πάχυνση της, ειδικά σε περιοχές που σχετίζονται με την κοινωνική γνώση. Επίσης, διαπιστώθηκε αύξηση της μικροδομής της λευκής ουσίας, που δείχνει τις αλλαγές στη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου, πηγάζοντας από την αύξηση των ορμονών.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι αλλαγές αυτές μπορούν να συνδέονται με την αύξηση της εγκυμοσύνης, ωστόσο, ορισμένες συμπεριφορές και συναισθήματα που εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενδέχεται να επηρεάζονται από άλλους παράγοντες εκτός των ορμονών. Πάντως, αρκετές αλλαγές στον εγκέφαλο φαίνεται να παραμένουν δύο χρόνια μετά τον τοκετό, γεγονός που υποδηλώνει κυτταρικές αλλαγές.

Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Εμιλι Τζέικομπς, υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σημειώνει μάλιστα ότι οι άνθρωποι συχνά ανησυχούν για τη μείωση της φαιάς ουσίας, όμως αυτές οι αλλαγές είναι πιθανό να σχετίζονται με τη ρύθμιση των νευρωνικών κυκλωμάτων αντί να αντικατοπτρίζουν κάποιο πρόβλημα.

Πηγή: kathimerini.gr