Η σύνδεση της περιβαλλοντικής ευθύνης με την ανταγωνιστικότητα είναι όλο και πιο αναγνωρίσιμη. Στην Ελλάδα, το 20% των επιχειρήσεων συνδέει τη μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος με την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητάς τους, ενώ διεθνώς το 44% των επιχειρήσεων απαιτεί από τους προμηθευτές συγκεκριμένα κριτήρια περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Καθώς οι καταναλωτές αρχίζουν να προτιμούν προϊόντα που παράγονται με περιβαλλοντικά υπεύθυνες μεθόδους, οι πωλήσεις τους έχουν σημειώσει αύξηση 6,4% στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με 4,7% για τις μη βιώσιμες επιλογές.
Επιπλέον, οι ψηφιακές τεχνολογίες αναμένονται να συμβάλουν στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως 20% μέχρι το 2050 για κλάδους με υψηλές εκπομπές. Η τεχνητή νοημοσύνη, μεταξύ άλλων, μπορεί να περιορίσει τις εκπομπές αυτά κατά 5%-10% έως το 2030.
Η πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, Ράνια Αικατερινάρη, επισημαίνει τη σημασία του συνδυασμού ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού, τονίζοντας ότι αυτός δημιουργεί ευκαιρίες και θα καθορίσει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στο μέλλον, ενώ η εφαρμογή των κριτηρίων ESG που σχετίζονται με το περιβάλλον απαιτεί ενέργειες και επενδύσεις.
Πηγή: kathimerini.gr