Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2024 καταγράφηκαν 45.445 νέες ατομικές επιχειρήσεις, σημειώνοντας αύξηση 10,44% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, όπου είχαν συσταθεί 41.149 επιχειρήσεις. Εάν συγκριθούν τα στοιχεία με το πρώτο εξάμηνο του 2022, η αύξηση φθάνει το 29,92%. Μεταξύ των νέων ιδρυμάτων, περίπου 11.199 είναι νέοι αγρότες, 4.578 εμπορικές επιχειρήσεις και 6.852 επαγγελματίες με επιστημονική ή τεχνική ιδιότητα.
Παρά την εφαρμογή του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, οι ατομικές επιχειρήσεις παραμένουν ελκυστικές για πολλούς λόγους. Ένας σημαντικός λόγος είναι ότι τους πρώτους μήνες της επαγγελματικής τους πορείας, οι επαγγελματίες αυτοί δεν είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, γεγονός που τους επιτρέπει να δηλώνουν ζημίες ή πολύ χαμηλά κέρδη. Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα επιλογής των ασφαλιστικών εισφορών που θα καταβάλουν κάθε μήνα, χρησιμοποιώντας χαμηλότερες κατηγορίες.
Οι αναγνωρίσιμες επαγγελματικές δαπάνες είναι ένα άλλο πλεονέκτημα των αυτοαπασχολούμενων. Η χρήση του οχήματος ως επαγγελματικού μπορεί να προσφέρει σημαντικά χρηματικά οφέλη, σε αντίθεση με τους μισθωτούς που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Ουσιαστικά, το μόνο δικαίωμα που περιορίστηκε με την ενεργοποίηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος ήταν η δυνατότητα εμφάνισης ζημιών, ωστόσο αυτό εξακολουθεί να ισχύει για τα πρώτα τρία χρόνια δραστηριοποίησης.
Η ατομική επιχείρηση αποτελεί ευνοϊκή λύση για εκείνους που επιθυμούν μια δεύτερη πηγή εισοδήματος, καθώς η αυτοαπασχόληση δεν υπόκειται στην εφαρμογή του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος αν καλύπτεται από άλλες πηγές εισοδήματος. Αυτό έχει δημιουργήσει ευνοϊκές προϋποθέσεις, ακόμη και για συνταξιούχους που επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται χωρίς την απειλή μείωσης της σύνταξής τους.
Ενώ υπήρξε μια εκτίμηση ότι πολλοί θα στραφούν σε προσωπικές εταιρείες για να αποφύγουν το νέο φορολογικό καθεστώς, οι περισσότεροι επαγγελματίες φαίνεται να προτιμούν τις ατομικές επιχειρήσεις. Ο προφανής λόγος είναι ότι οι ομόρρυθμες εταιρείες φορολογούνται με 22% από το πρώτο ευρώ, και οι επαγγελματίες θα πρέπει να έχουν κέρδη άνω των 35-40.000 ευρώ για να είναι συμφέρουσες. Η πλειονότητα των επαγγελματιών δεν φθάνει σε αυτά τα επίπεδα.
Πηγή: kathimerini.gr