Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε άμεση αμφισβήτηση του μοντέλου λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξή του στις διαμαρτυρίες που έχουν προκύψει από βιομηχανικές ενώσεις της Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Αυτές οι διαμαρτυρίες σχετίζονται με τις υψηλές και αδικαιολόγητες αποκλίσεις τιμών που παρατηρούνται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Μέσω επιστολής που απέστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε στοιχεία που καταδεικνύουν τις στρεβλώσεις της αγοράς και ζητάει δράση από την Ε.Ε. για την καλύτερη εποπτεία της αγοράς και την αύξηση των δυνατοτήτων διασυνοριακής μεταφοράς ενέργειας.
Ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε μια «περιφερειακή ενεργειακή κρίση» που έχει προκληθεί από πολλούς παράγοντες, όπως πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αστάθεια στην ηλεκτροπαραγωγή και διακοπές στις διασυνοριακές μεταφορές ενέργειας. Ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται και στις επιθέσεις της Ρωσίας κατά του ουκρανικού δικτύου ενέργειας, οι οποίες έχουν οδηγήσει την Ουκρανία σε κατάσταση καθαρού εισαγωγέα ενέργειας. «Αυτό το σοκ δεν επηρεάζει όλα τα κράτη-μέλη με τον ίδιο τρόπο», σημειώνει ο πρωθυπουργός.
Σχετικά με τις τιμές του ηλεκτρισμού, ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημαντική διαφορά που παρατηρείται μεταξύ γειτονικών χωρών της Ε.Ε. Σε μια συγκεκριμένη ημέρα του Ιουλίου, η τιμή στην Ουγγαρία έφτασε τα 940 ευρώ/MWh, ενώ στην Αυστρία μόλις 61 ευρώ/MWh, δηλαδή μια διαφορά 15 φορές υψηλότερη. Τέτοιες ακραίες διαφορές δεν ήταν σπάνιες το καλοκαίρι, με 395 ώρες που οι αποκλίσεις ξεπέρασαν τα 100 ευρώ/MWh. Από τον Μάιο, η αποτελεσματικότητα του ηλεκτρικού διαδρόμου μεταξύ Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης παρουσίασε σημαντική αποδυνάμωση.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Ενέργειας, Τιμ Μακ Φάι, παραδέχθηκε την περίπτωση αύξησης των τιμών λόγω των ρωσικών επιθέσεων, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση πολύ προσεκτικά και προσπαθεί να στηρίξει την Ουκρανία στην αποκατάσταση του ηλεκτροδότησής της. Παράλληλα, οι τρεις χώρες προγραμματίζουν από κοινού πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του προβλήματος των τιμών σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας.
Ο Μητσοτάκης τελειώνει αναφέροντας την ανάγκη για ρυθμιστική αρχή σε επίπεδο Ε.Ε. που να μπορεί να ελέγχει τις αγορές και να εξασφαλίζει ότι δεν υπάρχουν αθέμιτες πρακτικές. Υπογραμμίζει τη σημασία της καλύτερης εποπτείας και της αύξησης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, τονίζοντας ότι οι προβληματισμοί που εκφράζονται από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την ενεργειακή κατάσταση είναι απολύτως δικαιολογημένοι.
Πηγή: kathimerini.gr