Η πρόσφατη διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή ενισχύει την ικανότητα της φορολογικής διοίκησης να διορθώνει πρόδηλα λάθη στις αποφάσεις της αναδρομικά μέχρι και 10 χρόνια. Αυτή η αλλαγή φέρνει νέες δυνατότητες, που επηρεάζουν και περιπτώσεις που σχετίζονται με επιβληθέντα πρόστιμα που βρίσκονται είτε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών είτε σε διοικητικά δικαστήρια.
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, η φορολογική διοίκηση μπορεί πλέον να προβαίνει αυτόματα σε διορθώσεις χωρίς να αναμένει την προσφυγή του φορολογούμενου. Η δυνατότητα αυτή ισχύει από το 2014 και αγγίζει λάθη όπως η προσθήκη τριών μηδενικών σε πρόστιμο ή διατυπώσεις που οδήγησαν σε ΕΝΦΙΑ εκατομμυρίων.
Η εφορία έχει τη δυνατότητα να τροποποιεί ή να ακυρώνει αποφάσεις που αφορούν τον άμεσο προσδιορισμό φόρου ή την επιβολή προστίμου, είτε κατόπιν υποβολής αίτησης από τον φορολογούμενο είτε αυτόματα.
Η αίτηση ακύρωσης ή τροποποίησης απαιτεί είτε την προσκόμιση εγγράφων από τον φορολογούμενο είτε την ύπαρξή τους στην αρμόδια υπηρεσία, χωρίς να χρειάζονται ακριβείς ελεγκτικές διαδικασίες.
Όσον αφορά τα λάθη, αυτά περιλαμβάνουν αριθμητικά ή υπολογιστικά σφάλματα, τα οποία προκύπτουν κατά την εκτέλεση υπολογισμών και όχι από λανθασμένη εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας.
Ωστόσο, η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επισημαίνει ότι ενδέχεται να προκύψουν δαπάνες ή απώλειες εσόδων από την ακύρωση ή επιστροφή ανόμων ποσών, που προκύπτουν από τις αποφάσεις που ενδέχεται να ακυρωθούν.
Μέσω αυτής της νομοθετικής ρύθμισης, η φορολογική διοίκηση αποκτά μεγαλύτερη ευχέρεια και αυτονομία στη διόρθωση λαθών που έχουν επιπτώσεις στους φορολογούμενους.
Πηγή: kathimerini.gr