Η ανησυχία για τις περικοπές ενέργειας κυριαρχεί στα υπομνήματα που κατέθεσαν οι φορείς του κλάδου των ΑΠΕ στη δημόσια διαβούλευση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που ολοκληρώθηκε χθες. Παρά την κοινή ανησυχία, οι προτεινόμενες λύσεις διαφέρουν καθώς αντικατοπτρίζουν τα επιμέρους συμφέροντα κάθε τεχνολογίας. Για τον τομέα των αιολικών, η αύξηση της αναλογίας των αιολικών πάρκων στο ενεργειακό μείγμα θεωρείται κρίσιμη. Μελέτες δείχνουν ότι ο ιδανικός συνδυασμός αποτελείται από 40% ηλεκτροπαραγωγή από φωτοβολταϊκά και 60% από αιολικά.
Η βιομηχανία, μέσω της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), εκφράζει τις ανησυχίες της σχετικά με τις τιμές ενέργειας. Προτείνει την κατάργηση του μοντέλου υποχρεωτικής αγοράς στην χονδρεμπορική αγορά και την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των καταναλωτών σε φθηνότερη ενέργεια από τις ΑΠΕ. Η ΕΒΙΚΕΝ επισημαίνει ότι η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάζει χαρακτηριστικά ολιγοπωλίου, με αποτέλεσμα την έλλειψη ανταγωνισμού.
Σε μία άλλη δήλωση, ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) χαρακτηρίζει το νέο ΕΣΕΚ ως έναν εξωραϊσμό μιας επικίνδυνης πραγματικότητας στις ΑΠΕ. Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΠΕΦ, οι περικοπές ενέργειας το 2030 θα ξεπεράσουν το 25%, αν και οι συνθήκες ενδέχεται να είναι ακόμα χειρότερες, αν δεν υπάρξουν αλλαγές στην εφαρμογή των πολιτικών.
Η ΕΛΕΤΑΕΝ, που εκπροσωπεί τον κλάδο των αιολικών, υποστηρίζει ότι με την αύξηση του στόχου για τα αιολικά πάρκα το 2030, απαιτούνται επιπλέον μέτρα για την εξισορρόπηση του μείγματος τεχνολογιών, ώστε να υπάρξει μείωση των περικοπών και ταχύτερη πτώση των τιμών για τους καταναλωτές. Προτείνει συγκεκριμένα μέτρα όπως η χορήγηση όρων σύνδεσης ανάλογα με το ενεργειακό μείγμα και η καθιέρωση προτεραιοτήτων στην αδειοδότηση.
Ταυτόχρονα, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στις χονδρεμπορικές αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχουν επανέλθει σε υψηλά επίπεδα, με την Ελλάδα να κατατάσσεται ανάμεσα στις χώρες με τις πιο ακριβές τιμές, παρά την μείωση της ζήτησης λόγω της φθινοπωρινής δροσιάς. Χθες, οι τιμές υπολογίστηκαν στα 124,13 ευρώ ανά μεγαβατώρα, φτάνοντας σήμερα τα 138,19 ευρώ, ποσά κατά πολύ υψηλότερα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Όλες οι προτάσεις και οι ανησυχίες προσδιορίζονται στο πλαίσιο μιας ενεργειακής πολιτικής που πρέπει να εξεταστεί άμεσα προκειμένου να ενισχυθεί η βιωσιμότητα και η αποδοτικότητα του κλάδου των ΑΠΕ.
Πηγή: kathimerini.gr