Οι ανθρωπιστικές επιστήμες στην Ελλάδα υποφέρουν από χαμηλή χρηματοδότηση, ιδιαίτερα σε σύγκριση με άλλες επιστημονικές περιοχές. Αυτή η κατάσταση αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ του αμερικανικού ιδρύματος για τη χρηματοδότηση των ανθρωπιστικών επιστημών (U.S. National Endowment for the Humanities – NEH) και του Ελληνικού Ιδρύματος Ερευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ). Στόχος είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών ερευνητών στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες.
Η πρόεδρος του NEH, Shelly C. Lowe, και η διευθύντρια του ΕΛΙΔΕΚ, Κατερίνα Κουραβέλου, υπέγραψαν ένα μνημόνιο που θα διευκολύνει την υποβολή ερευνητικών προτάσεων μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών ερευνητών. Η Shelly C. Lowe δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της αμερικανικής αντίληψης γύρω από τη φιλοσοφία, τη δημοκρατία και τη λογοτεχνία. Συμπλήρωσε πως η συνεργασία με το ΕΛΙΔΕΚ θα προάγει τη μελλοντική συνεργασία στον τομέα αυτό.
Η πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του ΕΛΙΔΕΚ, Ξένη Χρυσοχόου, τόνισε ότι το ίδρυμα είναι μοναδικό στην Ελλάδα στην υποστήριξη της έρευνας στις ανθρωπιστικές επιστήμες και εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δυνατότητα δημιουργίας συνεργιών μεταξύ των ερευνητών.
Επιπλέον, ο Τζορτζ Τσούνης, πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ανέφερε ότι η διμερής συνεργασία σε θέματα έρευνας και καινοτομίας έχει φτάσει σε ιστορικά επίπεδα, με θετικά αποτελέσματα για την οικονομία και την αγορά εργασίας.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, σε μήνυμά του, ανέφερε τις πρόσφατες βελτιώσεις στη θέση της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή και το ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών ως στρατηγικού συμμάχου της χώρας.
Η χρηματοδότηση των προτάσεων που θα υποβληθούν θα ανέλθει σε 250.000 ευρώ από το ΕΛΙΔΕΚ και 500.000 δολάρια από το NEH. Οι προτάσεις των ερευνητών θα υποβληθούν μέχρι τον Νοέμβριο του 2024, με καθορισμένους όρους που θα ανακοινωθούν εκ των προτέρων.
Πηγή: kathimerini.gr