Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης, η κ. Τσάκωνα επεσήμανε ότι τα σημάδια στο πρόσωπο της Μαλένας προήλθαν από τις διαδικασίες ΚΑΡΠΑ και δεν υπήρχαν ενδείξεις στιγμιαίου θανάτου. “Παρατηρήθηκε κυάνωση ονύχων και χειρών, που σημαίνει ότι το οξυγόνο είχε πέσει κάτω από 85%, κάτι το οποίο συναντάμε σε πολλές περιπτώσεις. Αυτό αποκλείει τον στιγμιαίο θάνατο,” δήλωσε η μάρτυρας.
Επιπλέον, η ιατροδικαστής ανέφερε ότι υπήρχε αποτύπωμα κολλητικής ταινίας στο πρόσωπο του παιδιού, το οποίο απέδωσε σε ιατροφαρμακευτικό χειρισμό. “Δεν είναι κάκωση, αλλά σχήμα που προσομοιάζει με κολλητική ταινία που χρησιμοποιείται για τον σταθεροποίηση σωλήνων κατά την ΚΑΡΠΑ,” τόνισε.
Η διαδικασία είχε πολλές ερωτήσεις από την πρόεδρο της έδρας, κυρίως σχετικά με τα σημάδια και τις συνθήκες του θανάτου. Εστιάστηκε επίσης στην πιθανότητα ασφυξίας, την οποία η μάρτυρας εξαιρούσε από τα ευρήματα. “Η ασφυξία προέρχεται από απόφραξη του μύτης και στόματος και σε 5 λεπτά μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Αντίθετα, η υποξία μπορεί να είναι αποτέλεσμα φαρμάκων ή νοσημάτων και μπορεί να διαρκέσει περισσότερο χρόνο,” είπε η κ. Τσάκωνα.
Τέλος, αναφερόμενη σε υποθετικά σενάρια αναφορικά με τη χρήση μαλακών μέσων όπως μαξιλάρια, η κ. Τσάκωνα ανέφερε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα υπήρχε αντίδραση από το θύμα, κάτι που δεν καταγράφηκε ή δεν παρείχε ενδείξεις στη συγκεκριμένη υπόθεση.
Πηγή: kathimerini.gr