Οι τιμές των κόκκων καφέ στις διεθνείς αγορές έχουν φτάσει κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με ειδικούς να αναφέρουν ότι οι αιτίες είναι μια «τέλεια καταιγίδα» από οικονομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Από την καταστροφή σοδειών μέχρι και την αιτία που σχετίζεται με ένα ιδιαίτερα μυρωδάτο φρούτο, οι προκλήσεις είναι πολλές.
Η επόμενη ανοιξιάτικη σοδειά στην Βραζιλία, τη μεγαλύτερη παραγωγό καφέ στον κόσμο, αντιμετωπίζεται ως κρίσιμη. Ο Φελίπε Μπαρέτο Κρόσε, διευθύνων σύμβουλος της FAFCoffees, ανέφερε ότι όλοι περιμένουν την επιστροφή των βροχών. Αν οι βροχές έρθουν νωρίς, οι σοδειές θα είναι καλές· διαφορετικά, η αγορά θα συνεχίσει να πιέζεται.
Το 2021 στη Βραζιλία, ένας παγετός είχε καταστρέψει σοδειές κόκκων καφέ τύπου Arabica, γεγονός που οδήγησε σε έλλειψη στην αγορά και ανάγκη για τους αγοραστές να στραφούν σε άλλες χώρες, όπως το Βιετνάμ, που εξάγει κυρίως κόκκους Robusta.
Ωστόσο, η κατάσταση στο Βιετνάμ είναι επίσης δυσχερής, καθώς η χώρα βιώνει την χειρότερη ξηρασία της τελευταίας δεκαετίας. Οι αγρότες αναζητούν εναλλακτικές, οδηγώντας πολλούς να στραφούν στην καλλιέργεια του βρωμερού κίτρινου φρούτου ντούριαν, το οποίο είναι πλέον πιο αποδοτικό. Τα ποσοστά εξαγωγής ντούριαν στην Κίνα υλοποιούν εκρηκτική ανάπτυξη και φαίνεται ότι είναι πέντε φορές πιο κερδοφόρα από τον καφέ.
Επιπλέον, η Διεθνής Οργάνωση Καφέ ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές Robusta από το Βιετνάμ μειώθηκαν κατά 50% τον Ιούνιο του 2024 σε σύγκριση με πέρυσι, με αποθέματα σχεδόν καταναλωμένα. Παρόλο που οι άλλες κύριες χώρες παραγωγής, όπως η Κολομβία και η Αιθιοπία, εξασφαλίζουν ένα μέρος του κενού, δεν είναι αρκετές για να μην υπάρχει αναστάτωσης στην αγορά.
Τέλος, οι άμεσες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής για τις παραγωγές καφέ παραμένουν ανησυχητικές. Παρά την επιρροή του ντούριαν στις τιμές, όπως δείχνουν μελέτες, η μεγαλύτερη απειλή για τα επόμενα χρόνια φαίνεται να είναι η κλιματική κρίση.
Πηγή: kathimerini.gr