Η Γαλλία επιδιώκει τη δημοσιονομική εξυγίανση εν μέσω οικονομικών προκλήσεων
Η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της Γαλλίας έχει αναδειχθεί σε κεντρική προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μισέλ Μπαρνιέ, που προσπαθεί να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της χώρας ύστερα από 50 χρόνια ελλειμμάτων. Με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 6,1% στο 5% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, η κυβέρνηση προτείνει αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών συνολικού ύψους 60 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, αν και ο Μπαρνιέ πιστεύει ότι το πρόγραμμα θα περιορίσει το έλλειμμα στον στόχο του 3% μέχρι το 2029 χωρίς να θίξει την ανάπτυξη, αναλυτές προειδοποιούν ότι τα μέτρα λιτότητας θα επιφέρουν σοβαρές συνέπειες στην οικονομία. Ο Μπρουνό Καβαλιέ, οικονομολόγος της τράπεζας Oddo, αναφέρει ότι τα νοικοκυριά και οι τοπικές αρχές θα υποφέρουν από τα μέτρα, ενώ η εταιρεία ερευνών OFCE προβλέπει ότι το γαλλικό ΑΕΠ θα αυξηθεί μόνον κατά 0,8%.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από την ήδη δύσκολη εικόνα της γαλλικής οικονομίας, με τις πτωχεύσεις να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και τις επιδοτήσεις να έχουν λήξει. Οι φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν εργαζομένους χαμηλού εισοδήματος αναμένεται επίσης να μειωθούν, δυσχεραίνοντας τον στόχο του Εμανουέλ Μακρόν για περιορισμό της ανεργίας στο 5%.

Επιπλέον, οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας έχουν προκαλέσει μαζικές πωλήσεις ομολόγων του γαλλικού Δημοσίου, με τις αποδόσεις να φτάνουν στο 3% για πρώτη φορά μετά την κρίση του 2008. Η προοπτική της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την κατανάλωση και τις επιχειρήσεις, καθώς η ζήτηση στη Γαλλία είναι ήδη χαμηλή και οι πολίτες προτιμούν να αποταμιεύουν.

Συνολικά, οι οικονομικοί αναλυτές εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί αυτή τη μεταρρύθμιση χωρίς σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Πηγή: kathimerini.gr