Η πρόσφατη αύξηση του αριθμού των ξένων παικτών στις βραζιλιάνικες ομάδες είναι επίσης αξιοσημείωτη. Οι νόμοι που διέπουν την εγγραφή ξένων παικτών έγιναν πιο χαλαροί, αυξάνοντας τον μέγιστο αριθμό από πέντε σε επτά και στη συνέχεια σε εννέα. Ως αποτέλεσμα, οι ομάδες όπως η Γκρέμιο και η Μποταφόγκο έχουν εντάξει αρκετούς ξένους στο ρόστερ τους.
Η περίπτωση του Μέμφις Ντεπάι, ο οποίος υπέγραψε με την Κορίνθιανς, είναι ενδεικτική αυτού του φαινομένου. Παρά την κριτική ότι “ξέπεσε” στο βραζιλιάνικο πρωτάθλημα, το συμβόλαιό του εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακό, υποδεικνύοντας ότι υπάρχει χρήμα στην αγορά. Πολλοί άλλοι ποδοσφαιριστές, όπως ο Μάρτιν Μπρέιθγουέιτ και ο Μαξίμ Ντομίγκεζ, έχουν ακολουθήσει παρόμοια πορεία, αποδεικνύοντας ότι η Βραζιλία προσφέρει τώρα ανταγωνιστικές συνθήκες.
Ωστόσο, η ελπίδα και ο ενθουσιασμός συναντούν ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα αυτών των μεταγραφών. Οι φόβοι σχετικά με την οικονομική σταθερότητα των ομάδων είναι πραγματικοί. Για παράδειγμα, η Κορίνθιανς έχει συσσωρευμένα χρέη που ανέρχονται σχεδόν σε 330 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το περιβάλλον, το ερώτημα παραμένει: μπορούν οι ομάδες να υποστηρίξουν αυτές τις ακριβές επενδύσεις σ’ ένα περιβάλλον με τόσες αβεβαιότητες;
Η παρατήρηση του Ροντρίγκο Καπέλο, ενός ειδικού στα οικονομικά του ποδοσφαίρου, αναδεικνύει την ανησυχία ότι οι πρόσφατες μεταγραφές μπορεί να αποτελούν περισσότερο μόδα παρά στρατηγικό σχεδιασμό, καθώς οι ομάδες επιδιώκουν να ενισχύσουν την εικόνα τους. Ο Καπέλο υπογραμμίζει ότι αν και οι ιδιοκτήτες των συλλόγων πιστεύουν ότι αυτές οι βραζιλιάνικες επενδύσεις θα οδηγήσουν σε κερδοφορία, η πραγματικότητα μπορεί να είναι απογοητευτική.
Η τάση αυτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο. Ωστόσο, η συνύπαρξη του ενθουσιασμού με την οικονομική αβεβαιότητα υπογραμμίζει την ανάγκη για προσεκτικό στρατηγικό σχεδιασμό, προκειμένου να αποφευχθούν οι παγίδες που έχουν κρατήσει συχνά τις βραζιλιάνικες ομάδες πίσω στο παρελθόν. Πηγή: kathimerini.gr