Συνομιλία Δύο Σπουδαίων Προσωπικοτήτων για την Πολιτιστική Κληρονομιά της Ηπείρου
Είναι σίγουρα μια συνάντηση που θα ήθελα να παρακολουθήσω. Ήταν ιδιαίτερα ενθουσιώδες για μένα να διαβάσω ότι ο βραβευμένος μουσικός παραγωγός και συγγραφέας Κρίστοφερ Κινγκ, γνωστός παγκοσμίως από το βιβλίο «Ηπειρώτικο Μοιρολόι», θα συνομιλήσει με τον Νίκολας Γκέιτζ (Νίκο Γκατζογιάννη), τον γνωστό Ηπειρώτη δημοσιογράφο και συγγραφέα της «Ελένης». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 9 Οκτωβρίου στο Rubin Museum of Art της Νέας Υόρκης, υπό την αιγίδα του Hellenic American Cultural Foundation.

Ο Νίκολας Γκέιτζ, που έχει πλούσια πορεία ως συγγραφέας και δημοσιογράφος, φέρνει μαζί του την εμπειρία ενός ανθρώπου που έχει βιώσει τη φρίκη του Εμφυλίου, την ορφάνια και το ξερίζωμα. Αυτές οι καρμικές ανάγκες και οι δοκιμασίες τον οδήγησαν σε μια λαμπρή καριέρα ως δημοσιογράφος στους New York Times και στη συγγραφή ενός βιβλίου που αφηγείται την ιστορία της μητέρας του, με φόντο τα βουνά της Ηπείρου.

Εντυπωσιακή είναι η απόφαση του Γκέιτζ να ιδρύσει ένα μικρό μουσείο στο χωριό του στη Μουργκάνα, όπου παρουσίασε τα έργα του Σωτήρη Σόρογκα. Ενθουσιασμένος, είχε μοιραστεί μαζί μου τις σκέψεις του για την κατοίκηση αυτού του τόπου και την ικανότητα των κατοίκων να ανθίζουν υπό αντίξοες συνθήκες.

Ο Κρίστοφερ Κινγκ, από την άλλη, είναι ένας εθνομουσικολόγος που έχει φέρει στο προσκήνιο την ηπειρώτικη μουσική και παράδοση σε όλο τον κόσμο. Ζει στην Κόνιτσα και είναι γνωστός για τη μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη συλλογή νότιας βαλκανικής μουσικής, που καταγράφεται σε δίσκους 78 στροφών. Στο Φεστιβάλ της Βωβούσας, μας είχε ενθουσιάσει όλους, παίζοντας μοιρολόγια του Αλέξη Ζούμπα και μιλώντας με πάθος για την παράδοση που αποτελεί άμεσο βίωμα της κοινότητας.

Είναι εκπληκτικό ότι σε μια περιοχή που έχει δοκιμαστεί από κακουχίες, η μουσική και ο πολιτισμός συνεχίζουν να αντέχουν και να ακμάζουν. Ο γηγενής Ηπειρώτης Κρίστοφερ Κινγκ και ο Νίκολας Γκέιτζ, που έχει επιλέξει να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ήπειρο από αγάπη, είναι αναμφίβολα εκπρόσωποι αυτού του πολιτιστικού πλούτου που αναδύεται μέσα από τις προκλήσεις.

Πηγή: kathimerini.gr