Σε μια τυχαία ανακάλυψη προχώρησε ο ακαδημαϊκός Μανόλης Κορρές κατά τη διάρκεια διακοπών στα Κύθηρα. Στο Ακρωτήριο Σπάθα, κοντά στον φάρο Μουδαρίου, ανακάλυψε ένα μισογκρεμισμένο κτίριο που παρακολουθεί τη θαλάσσια κυκλοφορία μεταξύ των Κυθήρων και της Πελοποννήσου. Η ανακάλυψη αυτή, αν και αρχικά μπορεί να φαίνεται αδιάφορη σε κάποιον που δεν έχει την απαραίτητη εκπαίδευση, κρίθηκε σπουδαία από τον Κορρέ, ο οποίος διέκρινε έναν σκουριασμένο μεταλλικό άξονα που προερχόταν από τη στέγη του κτιρίου.
Με μία πρόχειρη αυτοψία, ο Κορρές επιβεβαίωσε ότι το κτίριο ήταν ένας σπάνιος Σηματοτηλέγραφος, ο οποίος αποτελούσε σημαντικό μέσο επικοινωνίας πριν την έλευση του ηλεκτρικού τηλεγράφου. Η επικοινωνία σε μακρινές αποστάσεις είχε διάφορους τρόπους, όπως οι αρχαίες φρυκτωρίες. Ο Γάλλος φυσικός Κλοντ Σαπ ανέπτυξε στο τέλος του 18ου αιώνα ένα σύστημα οπτικού τηλεγράφου που χρησιμοποιούσε κινητούς βραχίονες για τη μετάδοση μηνυμάτων, καθιστώντας την απλή χρήση σημαιών ξεπερασμένη.
Η τεχνολογία του Σηματοτηλέγραφου διάχυθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μετά τους ναπολεόντειους πολέμους, αλλά η έλευση του ηλεκτρισμού οδήγησε στην υποχώρησή της. Ωστόσο, οι σταθμοί Σηματοτηλέγραφου παρέμειναν σε κάποιες παράκτιες περιοχές, όπως τα Κύθηρα, που επηρεάστηκαν από τη βρετανική κατοχή. Το κτίριο που ανακάλυψε ο Κορρές έχει υποστεί σοβαρή φθορά και λεηλασία, αλλά παραμένει σημαντικό εύρημα.
Ο Κορρές έχει ανακοινώσει δύο διαλέξεις, η μία στην Ακαδημία και μία στο Ιδρυμα Λασκαρίδη, για την ανακάλυψή του. Το ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. ανέλαβε να χρηματοδοτήσει την ψηφιακή αναπαράσταση του Σηματοτηλέγραφου, με στόχο την eventual πλήρη ανακατασκευή του κτιρίου. Ο Γιώργος Μαστρογεωργίου ανέλαβε την ψηφιακή επεξεργασία, δημιουργώντας ένα ρεαλιστικό 3D μοντέλο βασισμένο στα σχέδια του Κορρέ.
Η ολοκλήρωση της ψηφιακής ανασύστασης θα παρουσιαστεί στο κοινό την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024, στις 7 το απόγευμα, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη.
Πηγή: kathimerini.gr