Το πρόσφατο φεστιβάλ που διοργανώθηκε στη Χίο από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στα τέλη Αυγούστου, προκάλεσε ενδιαφέρον καθώς αναδείκνυε ιδιαίτερα τοπόσημα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Χαμιδιέ Τζαμί, το οποίο αποκαταστάθηκε πρόσφατα και είναι κατασκευασμένο από αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη. Ως σημείο που βρισκόταν η αρχαία πόλη, φιλοξενεί μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου την ιδιαίτερη έκθεση της Καλλιόπης Λεμού, με τίτλο «Θάλασσα Απέραντη, Μυστικά και Φανερά». Η Λεμού, που έχει ρίζες από τις Οινούσσες, επηρεάστηκε από τον οικογενειακό της προσανατολισμό στη θάλασσα και έχει εξερευνήσει τη θεματολογία της μετανάστευσης μέσω των έργων της.
Ένας ακόμα σπουδαίος χώρος του νησιού που αναδείχθηκε ήταν το περίφημο λεπροκομείο. Σε ειδική εκδήλωση, η γνωστή συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ μίλησε για τη σημασία του ιδρύματος για τα θύματα της λέπρας, ενός από τα μεγαλύτερα κοινωνικά δεινά της εποχής. Ο φιλόλογος Μιχάλης Μόσχος ανέφερε ότι το γενοβέζικο λωβοκομείο της Χίου είναι το πρώτο στην περιοχή του Αιγαίου και διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στην ιστορία της φροντίδας της ασθένειας.
Η εκδήλωση σήμανε και την υπογραφή σύμβασης για την αποκατάσταση του χώρου, παρουσία του περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη. Πολλές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στον Κάμπο, σε μια βενετσιάνικη έπαυλη που έχει ανακαινιστεί με αγάπη από την οικογένεια του Νίκου Βαφειά, ο οποίος τιμήθηκε στο φεστιβάλ. Η συμμετοχή και ο διάλογος γύρω από τις πολιτιστικές και ιστορικές πτυχές του νησιού καθιστούν το φεστιβάλ μια επιτυχημένη προσπάθεια διατήρησης της κληρονομιάς του.
Πηγή: kathimerini.gr