Οι αποφάσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας σχετικά με την προμήθεια περιφερόμενων πυρομαχικών (loitering munitions – μίνι drones) τύπου Switchblade θα κατατεθούν στη Βουλή το επόμενο διάστημα. Ήδη από τον περασμένο Μάιο, η «Κ» είχε ενημερώσει για την πρόθεση του ΓΕΕΘΑ να ενισχύσει τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) και τώρα το πρόγραμμα αυτό θα έρθει προς έγκριση.
Τα συγκεκριμένα αμερικανικά πυρομαχικά Switchblade (τύποι 300 και 600) θα χρησιμοποιούνται από τους άνδρες της ΔΕΠ, οι οποίοι προσαρμόζονται στις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις, αντλώντας διδάγματα από πρόσφατες στρατηγικές, όπως εκείνη της Ουκρανίας. Το συνολικό κόστος της προμήθειας ανέρχεται σε 75 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα 50 εκατ. θα καλυφθούν από τις ΗΠΑ, με την Ελλάδα να αναλαμβάνει τα υπόλοιπα 25 εκατ.
Παράλληλα, το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή και ένα πακέτο στρατιωτικής ενίσχυσης για την Ουκρανία, το οποίο περιλαμβάνει εύχρηστο στρατιωτικό εξοπλισμό που δεν κρίνεται επιχειρησιακά αναγκαίος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι ΗΠΑ θα προμηθευτούν ρουκέτες για πολλαπλούς εκτοξευτές τύπου RM-70 από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Επίσης, θα αποκτηθούν αντιαρματικές νάρκες από το ελληνικό απόθεμα.
Τα τελευταία δύο χρόνια, οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας έχουν εισπράξει σημαντικά ποσά από τις πωλήσεις πυρομαχικών και οπλικών συστημάτων προς χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Τσεχία, τα οποία ισοσκελίζουν σχεδόν όλα όσα έχει παρέχει η Ελλάδα στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι αιτήσεις από το Κίεβο για πρόσθετη ενίσχυση συνεχίζονται, περιλαμβάνοντας βλήματα πυροβολικού διαφόρων διαμετρημάτων και πύραυλους για αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς τύπου OSA-AK.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ουκρανία ζήτησε επίσης αντιαεροπορικά πυροβόλα των 23 χιλιοστών τύπου ZU-23-2, τα οποία είναι διαθέσιμα στον Ελληνικό Στρατό. Αυτά τα συστήματα προέρχονται από τη σοβιετική εποχή και χρησιμοποιούνται κυρίως από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, με την Ελλάδα να αποτελεί μία από τις λίγες χώρες που τα διατηρούν ενεργά.
Πηγή: kathimerini.gr