Η πρόταση αυτή αποσκοπεί αφενός στην ομογενοποίηση του στόλου των F-16 και αφετέρου στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας με σύγχρονα μαχητικά όπως τα Rafale και F-35. Πηγές του αεροπορικού επιτελείου υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να συμπεριληφθούν και τα Block 50 στην αρχική σύμβαση, για να εξασφαλιστεί οικονομία κλίμακας. Ωστόσο, προηγούμενη ηγεσία επέλεξε να αναβαθμίσει τα 85 πιο σύγχρονα αεροσκάφη.
Η διαδικασία αναβάθμισης είναι σύνθετη και οι τελικές αποφάσεις από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θα εξαρτηθούν από την τιμολόγηση των ΗΠΑ. Αν και η αρχική απάντηση αναμενόταν στα τέλη Σεπτεμβρίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, καθώς ζητήθηκαν προσφορές για δύο σενάρια: το πρώτο περιλαμβάνει τη μετατροπή των Block 50 σε Viper στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), ενώ το δεύτερο αφορά την αναβάθμιση αποκλειστικά από την πολεμική αεροπορία, γεγονός που απαιτεί πιστοποίηση των εγκαταστάσεων.
Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι ο πήχης για την αναβάθμιση είναι κοντά στα 900 εκατομμύρια ευρώ. Αν η προσφορά των Αμερικανών είναι χαμηλότερη, είναι πιθανό η ΕΑΒ να αναλάβει το έργο με τη βοήθεια τεχνικών της πολεμικής αεροπορίας. Αν η τελική τιμή είναι υψηλότερη, η πολεμική αεροπορία ενδέχεται να εξετάσει άλλες λύσεις, όπως η αναβάθμιση στην 111 Πτέρυγα Μάχης ή η αγορά ατρακτιδίων Sniper για τα F-16.
Στο μεταξύ, το αεροπορικό επιτελείο συνεχίζει την προσπάθεια εύρεσης αγοραστή για τα γαλλικά Mirage 2000-5 της 331 Μοίρας «Θησέας», με την ελπίδα ότι η γαλλική αεροπορία θα εκδηλώσει ενδιαφέρον. Η ηγεσία του αεροπορικού επιτελείου έχει θέσει ως στόχο την άμεση αξιοποίηση των Mirage, προτού χάσουν τη δυνατότητα επιχειρησιακής χρήσης και ενώ η τιμή πώλησης παραμένει ελκυστική.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Νίκος Δένδιας έχει αναφέρει πως η στρατηγική 2030 για τις ένοπλες δυνάμεις περιλαμβάνει τρεις τύπους μαχητικών: F-16, Rafale και F-35, υποδεικνύοντας την κατεύθυνση της ελληνικής αεροπορίας για την ενίσχυση του αμυντικού της σχεδιασμού.
Πηγή: kathimerini.gr